Behandelmethodes

In de praktijk houdt een behandeling bij Curare Zorg in dat de arts eerst uitgebreid met u zal spreken over uw klachten, zowel vanuit westers medisch als vanuit TCM oogpunt.

De arts zal uw pols voelen en naar uw tong kijken, maar ook uw bloeddruk meten en u medisch onderzoeken, afhankelijk van de klacht waar u mee komt. Zo kan bepaald worden wat voor u de meest geschikte behandeling is.

Acupunctuur

Een acupunctuurbehandeling bestaat uit het plaatsen van een aantal naaldjes op verschillende plaatsen van het lichaam. Dit kan op handen en voeten zijn, maar ook op uw hoofd, uw buik of uw rug. Er wordt alleen met volkomen steriele disposable (wegwerp) naaldjes gewerkt. De naaldjes zijn heel erg dun. Meestal voelt u alleen een klein prikje. Soms kan er ook kortdurend een sensatie zijn als een stroomstootje, of een wat wee, beurs gevoel. Dit trekt snel weg. Als dit niet zo is, meldt dit dan aan de arts.

Bijwerkingen zijn er niet of nauwelijks. Heel zelden kan er een bloedvaatje geraakt worden; dit kan tot een blauwe plek leiden. Omdat de naaldjes erg dun zijn is het gebruik van bloedverdunners geen probleem.

Na een behandeling kunt u zich wat vermoeid voelen of juist energiek. Dit zijn beide tekenen dat het lichaam bezig is om de balans te herstellen!

MEDISCHE ACUPUNCTUUR

Wat is nou eigenlijk het verschil?

Moxa

Moxa is een kruid gemaakt van de plant “bijvoet” (artemisia vulgaris), dat veel gebruikt wordt in de acupunctuur. Er wordt dan een beetje moxa op een acupunctuurnaald geplaatst en aangestoken. Dit zorgt er voor dat er warmte en extra energie worden toegevoegd aan het lichaam. Men ervaart dit vaak als weldadig, zeker bij een “kouwelijk” lichaam.

Cupping

Bij cupping worden er glazen of plastic/siliconen cups op de huid geplaatst en in deze cups wordt onderdruk gecreëerd waardoor de cups vacuüm zuigen. Hierdoor wordt de onderliggende huid iets omhoog gezogen, hetgeen leidt tot een betere doorbloeding ter plekke. Dit leidt tot een verkleuring van de huid van lichtrose tot donkerpaars. Deze verkleuring kan enkele dagen aanhouden maar verdwijnt vanzelf. Cupping wordt met name gebruikt bij klachten van de spieren. Na een cupping behandeling is het van belang dat u het gecupte gebied goed bedekt houdt, rust neemt en die dag liever geen bad of douche.

Guasha

Bij guasha wordt de huid eerst gemasseerd met een speciale olie, waarna er met een speciale guasha steen over de huid bewogen wordt. Ook dit leidt, net als cupping, tot een betere doorbloeding van het onderliggende gebied. Daarom wordt het vaak gebruikt bij spierklachten. Ook na een guasha behandeling moet u het behandelde gebied goed bedekt houden, rust nemen en die dag liever geen bad of douche.